A REBT

A REBT-et ( racionális-emocionális viselkedésterápia ) Albert Ellis vezette be 1955-ben.Szemléletére nagy hatással voltak a sztoikus filozófusok (Epiktetosz és Marcus Aurelius). Ennek a filozófiának az alapja: Az embereket nem maguk a dolgok, hanem a róluk kialakított értékelések és meggyőződések hozzák ki a sodrukból. Ahogyan gondolkodunk egy esemény, ember, helyzet vagy a világ kapcsán, ennek függvényében fogunk viselkedni és érezni.

A Rebt filozófiai szemlélet alapjai még:

 • Ítéljük el a hibákat, de bocsájtsunk meg az elkövetőknek.
 • Az egyedi viselkedéseket, készségeket, tapasztalatokat értékelhetjük jónak vagy rossznak, de magát az embert ne.
 • A nyelvhasználatunk nagyban meghatározza reakcióinkat.
 • Racionális az, ami segít elérni céljainkat. Vágyak, kívánságok,tetszés és nemtetszés formájában fejeződnek ki. Mindennapokban a szeretném, jó lenne, elfogadom kifejezésével élünk. Jellemző rá a viszonylagosság, a realitás, a logikusság és gyakorlatiasság.
 • Irracionális az, ami abszolút, dogmatikus, negatív értékelést tartalmaz és alapjaiban katasztrofizálást , muszájosítást, kellezést és bagatellizálást tartalmaz. A mindennapi beszédben főleg a muszáj, nem érdekel, szörnyű és elviselhetetlen...szavakkal jelenik meg. A düh, szorongás, depresszió és bűntudat kapcsolódik hozzá. A konstruktív viselkedés pedig átcsap menekülésbe, függőségekbe, halaszgatásokba...
 • Az emberek életét az keseríti meg legjobban, ha követelődzéseket fogalmaznak meg magukkal, másokkal és a világgal szemben. Az összes követelés két lelki problémába csoportosítható:
  • egoszorongás- amikor az emberek másokhoz viszonyítva negatívabbnak értékelik magukat és nem tisztelik magukat.
  • diszkomfort szorongás- amikor a toleranciaszint a kudarcokkal szemben jelentősen lecsökken. Az emberek azt várják el, hogy menjen már minden könnyebben, problémamentesebben, fájdalommentesebben...

  A REBT fő célja a terápiák során az önelfogadás és a magasabb kudarctűrő képesség kifejlesztése. A terápia során a terapeuta megtanítja a klienst az ABCDE modell mindennapi használatára. Ennek lényege, hogy az emberek célokat tűznek ki maguk elé és törekszenek azok elérésért a boldogabb, teljesebb élet reményében. Viszont az élet során mindig vannak olyan események, problémák (A ), melyek gátolják az embert a siker, kényelem és boldogság könnyed elérésében. Ha ez így történik az emberek viselkedéssel és érzelmekkel reagálnak ( C ). Viszont ezeket a az érzelmi és viselkedésbeli következményeket nem az (A) váltja ki, hanem a róla alkotott meggyőződéseink (B), melyek ahogyan már írtam lehetnek racionálisak és irracionálisak. A REBT egyik lényeges eleme ezek az irracionális meggyőződések és hiedelmek tudatosítása, belátása, majd a hozzájuk kapcsolódó értékelések és érvek megcáfolása (D). A cáfolási technikák tárháza kimeríthetetlen, alkalmazza a filozófiai tanításokat, humort, pragmatikusság fontosságát, kreatív, rávezető kérdéseket, imaginnációt, művészetterápiás elemeket... A cáfolások után új racionális filozófia születik (E), melyet a kliens elsajátít értelmi, érzelmi és viselkedési szinten is. 

Balázs Nelli
pszichológus elérhetősége:

Mobil: 06 30 367 1473
Email: mesebarlang@yahoo.com
Rendelés helye: Budapest VII. kerület, Akácfa utca

Köszönöm, hogy meglátogatta honlapomat. Minden észrevételt, kérdést az élet bármely területén szívesen fogadok és igyekszem azt megválaszolni a lehető legjobban és legrövidebb időn belül.